SÅDAN OPTIMERER DU DIN FORBRÆNDING

Det sker med jævne mellemrum, at jeg får stillet spørgsmål, der handler om, hvordan man ved hjælp af træning kan forbrænde kalorier og derved hjælpe sig selv til at holde en stabil vægt eller måske tabe de ekstra, overflødige kilo. Derfor har jeg lavet dette indlæg om ’FORBRÆNDING’.

I kroppen foregår et konstant og vedvarende energiregnskab: Vi indtager energi i form af føde, og vi forbruger energi – hele døgnet, også når vi sover! Kroppens jævne, konstante energiforbrug, kalder vi for ’hvilestofskifte’ eller ’HVILEFORBRÆNDING’.

Den store matematiske kunst er derfor at sørge for, at vi ikke indtager mere energi, end vi forbruger – samtidig med at vi sørger for at indtage nok energi til at dække kroppens behov! Det ene parameter, vi kan regulere på i det regnskab hedder altså ”kost”, det andet hedder ”fysisk aktivitet”. I dette indlæg vil jeg fokusere udelukkende på den fysiske aktivitet. Kosten vil jeg gemme til en anden uge.

Når vi gerne vil påvirke vores forbrænding gennem fysisk aktivitet i form af fitness-træning, findes der groft opdelt to måder at gøre det på:

1. Kredsløbstræning

2. Styrketræning

KREDSLØBSTRÆNING er aktiviteter som løb, aerobic, dans og andet, hvor vi får pulsen op. Kredsløbstræning er den form for aktivitet, hvor vi gennemsnitligt forbrænder flest kalorier i minuttet. Når du fx løber – i parken eller på løbebånd – belaster du dit hjerte og kredsløb i en grad, der kræver, at kroppen straks går i gang med at tære på sit eget energilager, hvorved forbrændingen sættes i vejret.

STYRKETRÆNING kræver til sammenligning ikke lige så meget energi i selve udførelsen. Til gengæld belaster du under styrketræning musklerne på en måde, der nedbryder muskelfibrene, hvilket betyder, at du bagefter forbruger rigtig meget energi på at genopbygge muskelfibrene igen. Det er det, vi kalder ’EFTERFORBRÆNDING’. Derudover er du, når du styrketræner, med til at øge din samlede muskelmasse. Dette vil automatisk betyde, at din hvileforbrænding øges, da en muskuløs krop simpelthen forbruger mere energi jævnt over hele døgnet, sammenlignet med en utrænet krop.

For at opsummere:

KREDSLØBSTRÆNING forbrænder flest kalorier pr./minut men har til gengæld en meget lav efterforbrænding og bidrager kun begrænset til at øge den samlede muskelmasse.

STYRKETRÆNING har den største efterforbrænding, da musklerne bruger energi på at komme sig og vokse sig større efter endt træning. Samtidig øges muskelmassen, hvilket optimerer hvileforbrændingen.

DEN OPTIMALE KOMBINATION:

Veksler man mellem de to træningsformer: Kredsløbstræning og Styrketræning opnår man dels den mest optimale fedtforbrænding samlet set. Derudover vil de to træningsformer bidrage gensidigt positivt til, at du forbedrer din ydeevne i begge kategorier. Ex kan du ikke undgå at blive en bedre løber af at træne dine benmuskler, mave og ryg med styrketræning. Omvendt bliver du automatisk mere udholdende i din styrketræning, når din kondition er i top, fordi du under kredsløbstræningen har forbedret din krops evne til at optage den ilt, som er vigtig for, at dine muskler kan arbejde hårdt over længere tid. På PULS/STYRKE-holdene arbejder vi netop med en kombination af de to træningsformer, da vi hele tiden veksler mellem højintensitets styrke- og pulsøvelser. Puls/Styrke er derfor en helt ideel og meget effektiv holdtrænings-time, hvis man gerne vil optimere sin forbrænding gennem en kombination af øget muskelmasse og styrket kredsløb.

Vi ses i træningscenteret!

/Pernille

Leave a comment